Overslaan en naar de inhoud gaan

Als je familielid in opname komt, is dat ook voor jou als naaste niet gemakkelijk. Jullie maken misschien al langer samen een moeilijke periode door. Dit kan ook voor jou zwaar zijn. Er kunnen veel vragen en bezorgdheden zijn. Het is belangrijk dat je ook voor jezelf goed kan (blijven) zorgen, je staat hier niet alleen in! Ontdek hieronder de vele ondersteuningsmogelijkheden binnen en buiten ons ziekenhuis.

In de eigen omgeving

Het is goed om binnen je eigen omgeving te zoeken naar steunfiguren. Familie, vrienden, collega’s,… kunnen je helpen om praktische problemen op te lossen of om jou emotioneel mee te ondersteunen. Vind je binnen je eigen netwerk onvoldoende steun, aarzel dan niet om wat meer professionele hulp te zoeken of contact te leggen met familieorganisaties. We helpen je graag op weg!

Professionele hulpverlener

Ook bij jouw huisarts kan je terecht. Hij/zij luistert graag naar jouw verhaal en kan doorverwijzen naar andere hulpverlening voor jou indien nodig.

Binnen ons ziekenhuis

Hulpverleners op de afdeling van je familielid

Je kan steeds terecht bij de hulpverleners en de hoofdverantwoordelijke op de afdeling. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een familiegesprek. Op iedere afdeling is ook een maatschappelijk werker (sociale dienst) actief.

Gezinsondersteuning

Afdelingen organiseren sessies 'Zorg voor het Gezin'. Daarnaast kan je in ons ziekenhuis deelnemen aan de reeks 'Kwetsbaar Sterk Ouderschap'.

Zorgprofessional met familie-ervaring

Binnen ons ziekenhuis is een zorgprofessional met familie-ervaring aanwezig om familie en naasten te ondersteunen. Sara werkt hier als hulpverlener en heeft zelf ook een familielid met een psychische kwetsbaarheid. Heb je nood aan een luisterend oor, of aan informatie of ondersteuning in het zorgen voor jezelf? Aarzel dan niet om Sara te contacteren voor een individueel gesprek. Sara is niet gebonden aan een afdeling en elk gesprek wordt vertrouwelijk behandeld. Je kan haar bereiken op sara.vermeylen [at] emmaus.be (sara[dot]vermeylen[at]emmaus[dot]be) of 0471/22.41.06

Familieavonden 

Enkele afdelingen organiseren op regelmatige basis informatiesessies voor familieleden.

Familievertrouwenspersoon (Familieplatform)

Kunnen de hulpverleners op de afdeling je niet de steun bieden die je nodig hebt, dan kan je altijd beroep doen op de familievertrouwenspersoon buiten het ziekenhuis. Deze werkt onafhankelijk en is niet verbonden aan het ziekenhuis. Je kan contact opnemen via familievertrouwenspersoon [at] familieplatform.be voor vragen, bezorgdheden, een luisterend oor, … . 

We ondertekenden als ziekenhuis het Charter Familievertrouwenspersoon en werken hiervoor samen met het Familieplatform.

Onafhankelijk ombudspersoon

 Heb je een klacht en vind je het moeilijk om met de betrokken personen naar een oplossing te zoeken, dan kan je een afspraak maken met de onafhankelijke ombudspersoon.

Hulp bij administratie

Bij een opname komen soms administratieve of financiële vragen naar boven. Loop je hier tegenaan? Vraag raad aan de sociale dienst van de afdeling. Zij kunnen je helpen met doorverwijzen naar de juiste instanties om jou op dit gebied te ondersteunen.

Lotgenotencontact en andere initiatieven

Zoek je contact met lotgenoten of heb je meer ondersteuning en opleiding nodig in het zorg dragen voor een familielid of naaste met een psychische kwetsbaarheid, dan kan je ook terecht bij Similes. Similes is een sociaal-culturele vereniging, die de familie en naasten van mensen met psychische kwetsbaarheden ondersteunt, versterkt en verenigt. De vrijwilligersafdelingen overal in Vlaanderen en Brussel organiseren infoavonden, gespreksbijeenkomsten en training voor familieleden van psychisch kwetsbare mensen.

Je kan ook terecht bij het Familieplatform, een samenwerkingsverband van familieorganisaties dat zich inzet om de participatie van families en naastbetrokkenen van personen met een geestelijk gezondheidsprobleem te versterken.

De HerstelAcademie richt zich in de eerste plaats tot iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. Daarnaast staat hun aanbod open voor elke geïnteresseerde burger die hieraan wil bijdragen: naasten, vrienden, familieleden en (toekomstige) hulpverleners. Een HerstelAcademie voorziet een open cursusaanbod over diverse maatschappelijke thema’s, welbevinden en psychisch welzijn. De cursussen zijn kort van duur en leggen de nadruk op samen leren.