Overslaan en naar de inhoud gaan

Een psychische crisis is ingrijpend en kan jouw dagelijks leven helemaal verstoren. Je komt er vb. niet meer toe om de gewone zaken uit het leven op te nemen, je voelt je futloos, dingen lijken zinloos, je slaappatroon is verstoord, …

Wanneer de last zodanig groot wordt dat de ondersteuning door jouw omgeving en/of ambulante professionele hulp ontoereikend wordt, kan een opname in het psychiatrisch ziekenhuis aangewezen zijn.

Soms ben je zo in de war of heb je het gevoel in een uitzichtloze situatie terecht gekomen te zijn, dat je denkt aan dingen die voor jezelf of voor je omgeving gevaarlijk zijn. Dergelijke situaties kunnen maken dat een gedwongen opname noodzakelijk wordt.

 

Behandeltraject

In de eerste plaats willen we jou een voldoende veilige omgeving bieden met als doel je rust terug te vinden.

Door de ondersteunende nabijheid van onze verschillende teamleden hopen we met jou en op jouw tempo een vertrouwelijke relatie op te bouwen. Door in gesprek te gaan, te luisteren naar jouw verhaal en je de mogelijkheid te geven deel te nemen aan verschillende therapieën, krijgen we zicht op wat je nodig hebt en kunnen we, indien nodig, een verder traject voorstellen.

Jouw behandeling bestaat onder andere uit persoonlijk contact met je behandelaar, een persoonlijke begeleider en een multidisciplinair team. Soms bestaat een deel van die behandeling uit groepssessies, sommige sessies zijn individueel. Maar steeds krijg je een aanpak op maat.

We vertrekken hierbij vanuit de herstelvisie. Deze vertrekt van de idee dat hulpverlening zich moet richten op de hele mens, op diens wensen en behoeften en zoveel mogelijk moet aansluiten bij de sterke kanten van de persoon.

De zorgverlening in UPC Duffel vertrekt vanuit een wetenschappelijk onderbouwd beleid.

Het is erg belangrijk dat we ook familie en vrienden betrekken bij de behandeling, maar nooit zonder je toestemming.

Afdelingen

Opname 1

Dit is een gesloten aselectieve afdeling voor crisisinterventie, oriëntatie en kortdurende psychiatrische behandeling.
Psychiater: dr. Didier Schrijvers
Hoofdverantwoordelijke: Vanessa Aerts
Psycholoog: Tom Rosseels
Maatschappelijk werker: Tinne Schietecatte

Opname 2

Dit is een open aselectieve opnameafdeling voor crisisinterventie, oriëntatie en kortdurende psychiatrische behandeling.
Psychiater: dr. Maya Torbeyns
Hoofdverantwoordelijke:
Hoofdverantwoordelijke: Julie Tonnaer
Psycholoog: Griet Goris
Maatschappelijk werker: Jolien Feremans