Overslaan en naar de inhoud gaan
Katrien - onderzoek long covid

"Van een noodsituatie die ons allemaal trof, is de coronacrisis uitgegroeid tot een onzichtbare pandemie." Eén van mensen die thuis onder een deken in de zetel liggen, geïsoleerd van vrienden, buren en familie. "Een gigantisch probleem waarover heel weinig wordt gesproken." Meer dan 40.000 mensen -en dat is al een grove onderschatting- zien hun leven verwoest door covid.

Katrien Skorobogatov, doctoraal onderzoeker SINAPS (UPC Duffel/UAntwerpen) sprak met De Morgen over langdurige klachten die mensen ervaren na een covid-besmetting, kortweg long covid. Onvoorspelbaar, moeilijk te diagnosticeren en te genezen. Extreme vermoeidheid is het meest voorkomend, naast vele andere symptomen. Ook neurologische klachten doen zich voor. "Mensen kunnen zich niet meer concentreren; vooral het wisselen van taken vinden ze moeilijk. Of ze komen moeilijk op woorden."

Waar klachten vandaan komen, dat weten we nog niet met zekerheid. Maar er is ook hoop: "Zelfs nu de pandemie dooft de aandacht voor het probleem niet uit, integendeel: de wetenschappelijke interesse blijft groeien." Ook in ons ziekenhuis onderzoeken we, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, de neurologische impact.

LEESTIP

"Meer aandacht nodig voor long covid"