Overslaan en naar de inhoud gaan

De COVID-cijfers evolueren gunstig. Tegelijk is er een groeiende aandacht en ongerustheid voor de langdurige symptomen die gepaard gaan met COVID-19, de zogenaamde long COVID. Vandaag lanceren de ziekenfondsen cijfers: 6.000 mensen zijn langdurig werkonbekwaam als gevolg van long COVID. De zorgsector is nog lang niet verlost van dit virus.

Binnen ons centrum doen we onderzoek naar de psychische en cognitieve klachten en symptomen bij het long COVID syndroom. Op basis van hun bevindingen leverden psychiater dr. Livia De Picker en onderzoeker dr. Katrien Skorobogatov, beiden verbonden aan UPC Duffel en de UAntwerpen, een kritische bijdrage aan het debat.

De cijfers van de ziekenfondsen blijken slechts het topje van de ijsberg te zijn. Volgens onze berekeningen zaten het afgelopen jaar meer dan 13.500 mensen thuis door langdurige COVID-klachten. “Het gaat daarbij niet alleen om fysieke klachten. Vaak zien we ook neuropsychiatrische klachten zoals angst, geheugenverlies en slapeloosheid”, duidt dr. Livia De Picker.

De verhalen van Myriam, Heidi, Ann, Anouk en Tanja over hun leven met long COVID komen hard binnen. Toch is er veel onbegrip. Dr. Katrien Skorobogatov: “Patiënten ervaren vaak een groot wantrouwen bij mutualiteiten en adviserend geneesheren over hun klachten. Dat leidt tot veel kopzorgen, wat herstel niet ten goede komt. Als je telkens moet bewijzen dat je wel degelijk ziek bent, kan je ook niet beter worden.”