Overslaan en naar de inhoud gaan

Vierde Triënnale 'VERBINDING(verbroken)/(dis)CONNECTED' in de media

Lees, kijk, luister en ontdek de vierde Triënnale Hedendaagse Kunst van UPC Duffel in de media. 

Publireportage

Impact van kunst op herstel

"Mensen hebben vaak geen woorden voor wat ze voelen, door iets te creëren komen die gevoelens tot uiting." In een publireportage over de Triënnale, dankzij de steun van de Nationale Loterij, belicht beeldend therapeut Birgit Schrahé niet alleen de tentoonstelling, maar ook het therapeutisch vermogen van creativiteit en kunst. In ons psychiatrisch ziekenhuis maakt het integraal deel uit van onze zorg.

In de coulissen

Maen Florin - Soutine, Whitewashed, Black Beard

Emotionele ontmoeting met de koppen van Maen Florin

Beeldend kunstenaar Maen Florin maakt met uitvergrote hoofden herkenbare beelden van onzichtbare gevoelens: “De innerlijke wereld van mensen is verborgen, ik probeer dit met mijn koppen tastbaar te maken.” Met Soutine, Whitewashed en Black Beard weet Maen de bezoekers van de Triënnale te verrassen. 

Ilke De Vries - Moving Identity

Hoe kunst therapie kan zijn 

Videokunstenaar Ilke De Vries heeft een fascinatie voor datgene wat mensen drijft in hun leven en de worstelingen die hiermee gepaard gaan.  Met haar videowerk Moving Identity wil ze een open gesprek starten en het taboe rond psychiatrie en psychische kwetsbaarheid verder doorbreken: “Als dit werk herkenning kan bieden en een gevoel van ‘ik ben niet alleen’, dan kan kunst helend werken.” 

Pers

De Standaard

Zo veel connecties, zo weinig contact

Hoe actueel mentale ontworteling en het verlies van vaste patronen zijn: de expo Verbinding (verbroken) zoekt het uit op het snijvlak van kunst en geestelijke gezondheidszorg.

- Geert Van der Speeten, 24 september 2022

Expo binnenland - De Standaard

Streetart en landschappen. De expo's in eigen land.

- 24 september 2022

Trends style - Knack

Tien om te gaan zien: de expo's in Europa die je dit najaar niet mag missen

Wat heeft Europa in het najaar van 2022 te bieden op het vlak van tentoonstellingen? Af en toe weg van de betreden paden en toch ook twee expo's van bij ons: tien om te zien, een eigenzinnige selectie.

- Ben Herremans, 14 september 2022

Zorgnet Icuro

Kunst als medicijn

Binnen het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel maakt kunst integraal deel uit van de zorg. De kunstcollectie is bovendien ingeplant in een bijzonder landschapspark waar iedereen welkom is, van patiënten tot toevallige voorbijgangers.

- 13 september 2022

Gazet Van Antwerpen / Het Nieuwsblad

Psychiatrisch ziekenhuis doorbreekt taboes met hedendaagse kunst 

In het Universitair Psychiatrisch Centrum in de Stationsstraat 22 in Duffel opent op woensdag 14 september de Vierde Triënnale Hedendaagse Kunst. Deze expo, met werk van 26 kunstenaars, heet VERBINDING (verbroken) / (dis)CONNECTED.

- Chris Van Rompaey, 12 september 2022

Het Laatste Nieuws

Vierde editie van Triënnale Hedendaags Kunst van start in Psychiatrisch Centrum

In het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel is zondag de vierde triënnale Hedendaagse Kunst officieel geopend. Tijdens de tentoonstelling zullen er een 25-tal werken van gerenommeerde kunstenaars uit zowel binnen- als buitenland getoond.

- Tim Van Der Zeypen, 11 september 2022

Tertio

Anders kijken 

Goedele Miseur over tentoonstelling 'VERBINDING (verbroken)' in UPC Duffel: "wat vertrouwd is, krijgt nog zelden de aandacht die het verdient. Het is een voorrecht te mogen werken op een campus waar een vaste kunstcollectie deel uitmaakt van de geboden zorg, waar passage en ontmoeting mogelijk zijn."  De tijdelijke kunstwerken kleuren de bestaande setting op een nieuwe manier en gaan met de toeschouwer in dialoog.

- Nummer 1.181, 28 september 2022

Radio

Klara - Pompidou 

Curatoren Luc Pelgrims en Christian Verschelden aan het woord over de Triënnale  in radioprogramma Pompidou op Klara. 

- Heleen Debruyne, 27 september 2022