Overslaan en naar de inhoud gaan

"Mensen hebben vaak geen woorden voor wat ze voelen, door iets te creëren komen die gevoelens tot uiting." In een publireportage over de Triënnale, dankzij de steun van de Nationale Loterij, belicht beeldend therapeut Birgit Schrahé niet alleen de tentoonstelling, maar ook het therapeutisch vermogen van creativiteit en kunst. In ons psychiatrisch ziekenhuis maakt het integraal deel uit van onze zorg.

Met onder meer de Triënnales van de Hedendaagse kunst, inmiddels de vierde editie, wil het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel het taboe rond psychische kwetsbaarheid verder doorbreken. “We willen mensen die hier in opname zijn naar buiten brengen, maar ook vooral de mensen van buiten naar de psychiatrie brengen.”

Beeldend therapeut Birgit over de helende werking van kunst: “Mensen die in opname zijn, komen op het meest kwetsbare moment in hun leven naar hier en hebben soms geen woorden voor wat ze voelen. In m’n creatieve therapie ga ik samen met patiënten aan de slag en door iets te creëren kan je dat wat je voelt tot uiting brengen. Alleen al door naar kunst te kijken komen er vaak emoties naar boven. Als we over emoties en angsten kunnen spreken dan kunnen we ze ook overwinnen.”

Ontdek de Triënnale en het belang van kunst als therapie in ons psychiatrisch centrum in de publireportage: