Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychiater en academisch diensthoofd prof. dr. Manuel Morrens legt in het weekendmagazine van De Standaard uit waarom donkerte in deze tijd van het jaar zo op ons gemoed werkt en wat je kunt doen om je beter te voelen.

Herken je het? Het gevoel dat je lichaam een winterslaap nodig heeft. Elk jaar rond deze tijd zetten overvalt het ons, samen met de drang om het huis voor kerst te versieren. Je bent niet alleen. Eén op de tien Vlamingen heeft van oktober tot februari last van een winterdip. ‘In de donkerste periode van het jaar minder energie voelen, je slechter kunnen concentreren, meer slapen terwijl je je minder uitgeslapen voelt en kampen met een apathische stemming. Een algemene demping van het welzijn’.

Zowel melatonine, het hormoon dat onze biologische klok regelt, als Cortisol, ofwel het stresshormoon, zijn de spelbrekers.

Hij benadrukt dat we die dip niet mogen verwarren met een winterdepressie, of officieel: seasonal affective disorder (SAD). ‘Dat is een majeure depressie, uitgelokt door een gebrek aan licht.'

Remedie

‘De beste remedie is precies het omgekeerde van winterslaap’, zegt prof. dr. Morrens. Van hem moeten we naar buiten, de kou in, sporten, want dan maken we stoffen aan die ons brein gezond houden.