Overslaan en naar de inhoud gaan
onderzoeker Katrien

Wat als we met behulp van AI ernstige psychische aandoeningen kunnen opsporen door middel van bepaalde stoffen in het bloed? Deze vraag stond centraal in het onderzoek van Katrien Skorobogatov (SINAPS). Samen met wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en Université Paris-Est Créteil onderzocht ze de relatie tussen bepaalde stoffen in het immuunsysteem en schizofrenie en bipolaire stoornis.

“We weten dat het immuunsysteem een beduidende rol speelt in het ontstaan en de ontwikkeling van psychische aandoeningen. Ons onderzoek wil aantonen hoe lichaamsstoffen zoals cytokinen en kynurenines de relatie tussen het immuunsysteem en schizofrenie of bipolaire stoornis kunnen verklaren.”

“Hoe eerder we psychische aandoeningen herkennen, hoe groter de kans dat we ingrijpen voordat ze het leven van patiënten drastisch beïnvloeden.”

AI als medische bondgenoot

Dankzij AI en machine learning konden Katrien en haar collega’s een model en algoritme bouwen dat veel sneller grote datasets kan verwerken en patronen herkennen. Wat blijkt? “Mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor schizofrenie en bipolariteit vertonen lagere kynurenine en hogere ontstekingsbevorderende cytokinewaarden in hun bloed. Hierdoor konden we een algoritme bouwen dat succesvol kon achterhalen wie patiënt was en wie een gezonde vrijwilliger.”

De toekomst van preventie en behandeling

Dergelijke machine learning modellen zouden in de toekomst psychiatrische stoornissen kunnen voorspellen. Onderzoek toont namelijk aan dat verhoogde ontstekingswaarden al tot 30 jaar voor de diagnose aanwezig kunnen zijn. “Hoe eerder we psychische aandoeningen herkennen, hoe groter de kans dat we ingrijpen voordat ze het leven van patiënten drastisch beïnvloeden. Zo kunnen we traumatische ervaringen beter voorkomen.” Om zo’n voorspellend AI-model in de praktijk bruikbaar te maken, is verfijning nodig. “Door bijvoorbeeld merkers en gegevens voor andere aandoeningen toe te voegen, zouden we nog betere voorspellingen kunnen doen. Meer gepersonaliseerde behandelingen is het einddoel. Zo zou bij verhoogde ontstekingswaarden ook een ontstekingsremmend middel kunnen bijdragen aan de behandeling”, besluit Katrien.