Overslaan en naar de inhoud gaan

Om de twee weken is Robbie op bezoek in ons ziekenhuis. Geen kinesist of psycholoog, maar een trouwe viervoeter als therapeut op onze opname- en behandelafdeling voor ouderen met cognitieve problemen en psychose (Sophia 3). Samen met zijn baasje Paul. "Als therapiehond zorgt hij voor gezelschap en nabijheid en dat heeft een opmerkelijk positief effect op onze patiënten.”

Van de vreugde van een band tussen mens en dier, tot kameraadschap en een betere geestelijke gezondheid: het is een algemeen aanvaard feit dat huisdieren ons leven verrijken. Maar het is ook wetenschappelijk bewezen. Een therapiehond neemt spanningen, angst en een gevoel van eenzaamheid weg bij patiënten. Naomi Janssen, ergotherapeut op Sophia 3: “We zien dat Robbie telkens weer een lach op het gezicht van de patiënten tovert en herkenning biedt bij patiënten met vergevorderde dementie. Er komen spontaan herinneringen van vroeger los, maar ook fijne verhalen over hun eigen huisdieren. We merken dat de mensen steeds uitkijken naar het volgende bezoek.”

Voor dit project werkt UPC Duffel samen met vzw AAP. De viervoeters krijgen tijdens de sessies begeleiding van hun baasjes, in dit geval Paul. Het gaat om vrijwilligers die opgeleid worden in de sociale vaardigheden en de sterktes van hun dier en het op de juiste manier omgaan met de doelgroep die ze bezoeken.

Robbie gaat bij iedere patiënt op de schoot zodat ze de hond makkelijk kunnen aaien. Knuffelen met hem brengt rust. Er worden ook spelletjes gespeeld als cognitieve training. Zo brengt een dier mensen in beweging en dat heeft een gunstig effect op het mentale welzijn. “Tijdens de spelletjes moeten zowel de hond als de patiënten zoeken onder welke kegel het snoepje verstopt zit of tellen hoeveel snoepjes er in de speelmat zaten. Zo dagen we de patiënten op een zeer laagdrempelige manier uit tot geheugentraining, vaak zonder dat de patiënten het zelf door hebben. Voor ons is dit een goede observatie”, vertelt Naomi.