Overslaan en naar de inhoud gaan
bewoners aan het werk zorgboerderij Vercammen GGZ

Gebroeders Vercammen / vzw Tallaart bieden onze bewoners een plekje in de maatschappij

Gebroeders Vercammen, een lokaal verankerd tuinbouwbedrijf in Koningshooikt, richtte enkele jaren geleden vzw Tallaart op. Met hun zorgboerderij bieden ze een zinvolle dagbesteding voor jongeren en volwassenen die moeite hebben met hun integratie in de maatschappij. Enkele bewoners van Schorshaegen Duffel gaan er elke donderdag heen, samen met activiteitenbegeleider Katrien.

Katrien: “Onze bewoners zien meteen het resultaat van hun harde werk: een knap afgewerkt product. De soep- en spaghettipakketten met versneden groenten die we maken, staan mee in de winkelrekken en iedere week volgt er een nieuwe bestelling. Dat geeft voldoening en maakt dat onze bewoners zin hebben om terug te komen, want ze tellen mee in het bedrijf. Niet vanuit hun kwetsbaarheden, maar vanuit hun sterktes. Ze komen onder de mensen, voelen zich gewaardeerd en zijn fier op hun prestaties. Dat geeft hen eigenwaarde.”

De vermaatschappelijking van de zorg

Vroeger waren de muren tussen zorgvoorzieningen en de samenleving hoger. “Dan voed je natuurlijk mee het taboe rond geestelijke gezondheid. We willen dat onze bewoners een eigen plek in de samenleving innemen. En dat de samenleving mee zorgt draagt voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dat is niet enkel een taak van zorgvoorzieningen. Sommige bedrijven zijn terughoudend, maar door een vlotte en eerlijke communicatie bouwen we mooie samenwerkingen op met de organisaties waar we nu tewerkgesteld zijn”, besluit Katrien.

'Er zijn veel mensen die moeilijkheden ervaren met het vinden van een plekje in onze maatschappij en daar willen wij bij helpen. Dit doen we door een veilige plek aan te bieden op onze zorgboerderij en voor iedereen een zinvolle daginvulling te zoeken.'
Liesje Snels, Zorgboerderij Tallaart

PVT Schorshaegen werkt al jaren samen met verschillende organisaties voor begeleid vrijwilligerswerk. Bewoners helpen in de kringloopwinkel, bij Natuurpunt, het dierenasiel of het buurtwinkeltje. Niemand is verplicht, iedereen kiest zelf om zich te engageren. Er zijn steeds zorgverleners aanwezig, want een vertrouwd gezicht verlaagt de drempel om buitenshuis te gaan werken.