Overslaan en naar de inhoud gaan
Spinnaker al 25 jaar thuishaven van DGT

Spinnaker is al 25 jaar thuishaven van Dialectische GedragsTherapie (DGT). Op Spinnaker worden dagelijks bijna 100 mensen behandeld, zowel residentieel als partieel. Op het symposium geven we een inkijk in de unieke werking van elke Spinnaker-afdeling en vieren we graag onze verjaardag: 5 jaar voor de jongste afdeling, 25 jaar voor de oudste. Welkom!

Programma

12.00  Ontvangst met broodjes
13.00 Welkom | Dr. Ellen Sleuwaegen, psychologe Spinnaker 3 en academisch coördinator zorgprogramma Persoonlijkheid & Anke Lammertyn, hoofdverantwoordelijke Spinnaker 1 en Spinnaker 3
13.10

Inleiding: Spinnaker, al 25 jaar thuishaven van DGT | Dr. Ann Berens, psychiater Spinnaker 2, hoofdarts en medisch directeur

In 1998 werd in het toenmalige PC St. Norbertus een afdeling opgericht voor de behandeling van mensen met persoonlijkheidsstoornissen. Die afdeling kreeg de naam Spinnaker, naar het bijzeil dat een zeilboot extra vaart doet maken. Nu, 25 jaar later, zetten een 60-tal zorgverleners er nog steeds alle zeilen bij voor een vaardiger leven voor elke zorggebruiker.

Op Spinnaker worden dagelijks bijna 100 mensen behandeld, zowel residentieel als partieel. Op dit symposium geven we een inkijk in de unieke werking van elke Spinnaker-afdeling en vieren we graag samen met jou onze verjaardag: 5 jaar voor de jongste afdeling, 25 jaar voor de oudste.

13.25

Ons brein een coping-machine | Dr. Livia De Picker MD PhD (Spinnaker 1)

Zelfverwonding, middelenmisbruik, eetbuien, gevaarlijke situaties opzoeken, zich afzonderen... : heel veel gedragingen die wij als hulpverleners problematisch vinden, vormen voor patiënten net een oplossing. Dr Livia De Picker licht op basis van wetenschappelijke inzichten en klinische ervaringen in het behandelprogramma Spinnaker 1 toe hoe (zelf)destructieve copingstrategieën altijd een logisch gevolg zijn van wat iemand in het verleden heeft geleerd. De belangrijkste vraag die we daarom moeten stellen is: welk probleem probeert de patiënt hiermee op te lossen? Hoe kunnen wij iemand alternatieve oplossingen helpen ontdekken en gebruiken? En wat doe je met een patiënt die ‘niets wil’? 

14.10

Pauze | Q&A en netwerken met een drankje

Een moment om te netwerken, kennis te maken met elkaar, vragen te stellen aan teamleden en patiënten van de 3 afdelingen.

14.50

Balans tussen stabiliseren en verwerken: traumabehandeling binnen het DGT-kader | Koen Korevaar, klinisch psycholoog (Spinnaker 2)

PTSS-behandeling combineren met dialectische gedragstherapie. Het behandelen van posttraumatische-stressstoornis bij persoonlijkheidsproblematiek en suïcidaliteit roept bij behandelaars veel vragen op. Is het veilig om trauma’s te behandelen als er ook suïcidegedachten of zelfverwondend gedrag aanwezig is? Wat dient eerst aangepakt te worden: traumaverwerking of het aanleren van vaardigheden? Kan dat parallel lopen? In deze lezing bespreekt Koen Korevaar (klinisch psycholoog/gedragstherapeut) hoe dialectische gedragstherapie en PTSS-behandeling gecombineerd kunnen worden. Gebaseerd op inzichten uit wetenschappelijk onderzoek in combinatie met de ervaringen opgedaan in de behandelmodule rond traumabehandeling die enkele jaren geleden op Spinnaker 2 is opgestart.

15.35

Tegengesteld handelen is effectief | Hilde Hellemans, psychologe-gedragstherapeute & Katrien Bax, sociotherapeut (Spinnaker 3)

Een centraal kenmerk van onze patiënten is dat ze allen emotieregulatieproblemen hebben. Het ‘tegengesteld handelen’ is hierbij een bijzonder werkzaam hulpmiddel. Een toelichting van deze emotieregulatievaardigheid met concrete tools voor in de klinische praktijk.

16.20 Slotwoord | Katrien Henderickx, directeur Zorgdepartement
16.30  Receptie | Feest voor het 5- en 25-jarig bestaan van Spinnaker

 

Praktisch

  • Wanneer? donderdag 30 november 2023 | 12 tot 18 uur
  • Waar? UPC Duffel, Congrescentrum De Kleiput
  • Deelname is gratis, aanmelden is evenwel verplicht
  • Accreditatie is aangevraagd.

Aanmelden

We vragen je om je komst te bevestigen vóór 12 november 2023.

Inschrijven voor externen: Inschrijven kan via het inschrijfformulier of via mail naar upcd.algemeensecretariaat [at] emmaus.be

Inschrijven voor interne medewerkers: inschrijven verloopt via het vormingsplatform eBlox