Overslaan en naar de inhoud gaan

Duffeltje willen we inzetten in ons psychiatrisch ziekenhuis als hulp bij de interactie tussen kind-hulpverlener om hen vaardiger te maken in het omgaan met kinderen van opgenomen patiënten. 

Het is de bedoeling dat kinderen kunnen kennis maken met de afdeling, met iemand van het team, en met de kangoeroeknuffel. We willen een kindvriendelijk psychiatrisch ziekenhuis zijn. We zien dat hulpverleners in de volwassenenzorg zich vaak nog ongemakkelijk voelen in het omgaan met kinderen. Daarom is het belangrijk dat een zorgverlener de knuffel zelf aan het kind kan geven. Het is geruststellend voor kinderen als ze op een prettige manier kennis kunnen maken met iemand die nu mee zorgt voor mama of papa.

Door het verhaal en de knuffel ontstaat er verbinding tussen de kinderen, hulpverleners en ouders. En het gaat verder: tijdens Zorg-voor-het-kind-sessies ondersteunen we ouders of mede-opvoeders en bieden we hulp bij de interactie met hun kinderen. Zo leren zij om bij kinderen behoeften te herkennen. Wat maken kinderen door als een ouder opgenomen is? Hoe kan een ouder kinderen het best tegemoetkomen? Wie kan daarbij helpen? 

Instructievideo Duffeltje het Knuffeltje: Hoe de knuffel aanbieden aan de kinderen?