Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor onze inspanningen kregen we van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van de Zorg (VIKZ) een 9 op 9 voor het familiebeleid dat we hebben uitgetekend en verder willen toepassen. Daar zijn we heel trots op, zeker omdat dit enkele jaren geleden nog een werkpunt was voor ons. We zijn dit beleid nu aan het uitwerken op onze afdelingen, zodat zowel patiënten als familieleden ervaren dat familie oprecht een plek heeft in onze zorg.  

In de eerste plaatsen willen we dat familie ook terecht kan bij de zorgverleners op de afdeling. Als zorgverlener hebben we beroepsgeheim waardoor we niet alle informatie kunnen delen zonder toestemming of aanwezigheid van de patiënt. Tenzij de veiligheid van de patiënt in het gedrang komt, dat wegen we zo zorgvuldig als mogelijk af.  

In 2023 zijn we gestart met focusgesprekken met familieleden. Hoe ervaren zijn de afdeling waar hun naaste verblijft? Wat valt hen op, wat waarderen ze en welke kansen tot verdere ontwikkeling zien zij? Op twee afdelingen probeerden we een gespreksvorm waarin we een gemengde groep familie én teamleden met elkaar lieten spreken op een veilige manier.  

 

Omdat we nog willen groeien als familievriendelijk ziekenhuis, werkten we in 2023 samen met Familieplatform aan een selectie van prioriteiten die we de komende jaren willen waarmaken.. 

Wil je meer weten over hoe wij familie en naasten betrekken bij onze zorg? Dat kan je hier lezen. Ondertussen werken we begin 2024 een familiebrochure af en passen we onze website aan zodat familieleden een duidelijker beeld kunnen vinden over hoe een opname bij ons er juist uitziet. Ook onderzoeken we het idee van een tastbaar Behandelkompas: 10 vragen die je als patiënt en familielid versterken om in gesprek te gaan en gelijkwaardig aan de tafel te zitten. Want we streven naar een gelijkwaardige positie en inbreng tussen patiënt, familie en zorgverlener. Maar hoe kan je je behandeling mee vorm geven als je zoveel in kennis verschilt? Dit project staat nog in z’n kinderschoenen, maar met de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting gaan we hier vol enthousiasme mee aan de slag!