Overslaan en naar de inhoud gaan

We kunnen de patiënt niet los zien van de omgeving. Een goede samenwerking met de familie van de patiënt is een noodzaak binnen de huidige geestelijke gezondheidszorg. Ook in ons ziekenhuis zetten we in op het betrekken van de familie bij opname, behandeling en ontslag van de patiënt.

Voor onze inspanningen kregen we van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van de Zorg (VIKZ) een 9 op 9 voor het familiebeleid dat we hebben uitgetekend en verder willen toepassen. Daar zijn we heel trots op, zeker omdat dit enkele jaren geleden nog een werkpunt was voor ons. We zijn dit beleid nu aan het  verfijnen op onze afdelingen, zodat zowel patiënten als familieleden ervaren dat familie oprecht een plek heeft in onze zorg. Wil je meer weten over hoe wij familie en naasten betrekken bij onze zorg? Dat kan je hier lezen.

In 2019 en 2020 werkten we mee aan de ontwikkeling van een vragenlijst over hoe familieleden de zorg voor een naaste ervaren. 90 familieleden vulden via ons de bevraging van Familieplatform in. Het Familieplatform ging met onze data en deze van andere psychiatrische ziekenhuizen aan de slag om de uiteindelijke bevraging af te werken. Zodra die klaar is, kunnen we onze werking evalueren.