Overslaan en naar de inhoud gaan
Leren & ontwikkelen

In onze voorzieningen voelen we de hartslag van de samenleving eens te meer. Wil je mee kunnen in veranderingen en innovaties, dan is het van belang om een leven lang te leren en ontwikkelen. Hoe ondersteun je dat in een zorg- groep met meer dan 1.100 medewerkers? Een uitdaging die Stefanie, stafmedewerker Leren & Ontwikkelen, graag aangaat. “Leren doe je voortdurend en hoeft niet altijd via opleidingen. Het zit ook in ontmoetingen, ervaringen, in de grote en kleine dingen.”

Eén van de belangrijkste taken van Stefanie is richting geven aan opleiding en vorming in ons huis en nadenken rond innovatie. “Hoe kunnen we leren boeiend houden en tegelijk ook voldoende rekening houden met uit- dagingen waar onze sector voor staat?” Dat omvat behoorlijk wat verschillende acties, waaronder ook het aanbieden van een sterke opleidingskalender. “Ik zoek manieren om vanuit de behoeften van medewerkers interessante sprekers en thema’s op de agenda te zetten. Evengoed kijken we naar de uitdagingen die er zijn in onze voorzieningen en in onze sector.”

De focus van opleiding en vorming is breed. Dat gaat van zorgverleners tot ondersteunende diensten. Van ervaren medewerkers tot starters. Daarom zet Stefanie ook onder het stage- beleid haar schouders. “Hoe kunnen we stagiaires een goede stagebeleving geven? En hoe ondersteunen we de stagementoren in het begeleiden van stagiaires? Daarbij leg ik heel wat contacten met andere stagecoördinatoren en scholen.”

Levenslang leren en ontwikkelen

Een leven lang leren voor velen lijkt het een torenhoge ambitie. Maar dat hoeft het niet te zijn, verzekert Stefanie: “Vanuit ervaringen en ontmoetingen met anderen steek je erg veel op. En kan je jezelf en je omgeving doen groeien en uitblinken. Leren brengt je soms uit je comfortzone en doet je bewust naden- ken over keuzes, routines en handelin-

gen die je al geruime tijd stelt. Daarnaast is iemands loopbaan niet altijd recht- lijnig. Ook daar vallen weer kansen te grijpen om te groeien en opnieuw een opleiding of andere ervaringen aan te gaan. Hierdoor is leren heel veelzijdig en is het hopelijk niet beklemmend om het levenslang te doen.”

Een hart voor de geestelijke gezondheidszorg

Naast opleiding van bestaande mede- werkers en het uitwerken van een stagebeleid begrijpt Stefanie dat de liefde voor de zorgsector al van jongs af aan in je bloed begint te stromen.

Daarom neemt ze regelmatig groepen jongeren en leerlingen – letterlijk en figuurlijk op sleeptouw doorheen ons domein en onze voorzieningen. “Op die manier proberen we taboes te door- breken. Ook probeer ik hier, samen met andere partners in huis zoals de dienst Communicatie, een beleid en kader rond uit te werken zodat we een groot bereik kunnen hebben. Ook het onder- houden van contacten met scholen en het aanwezig zijn op jobbeurzen maakt hier deel van uit.”