Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrijwilliger Kunstencentrum De Loods Stef

Stef is een geboren creatieveling en ex-patiënt bij UPC Duffel. Hij introduceerde improvisatietheater in Kunstencentrum De Loods, het sociaal-artistiek atelier voor mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid, verbonden aan UPC Duffel. Elke vrijdag begeleidt hij deze sessies op vrijwillige basis, samen met professional Daniel Sossi. Zo speelt hij een belangrijke rol in het herstel van veel mensen, zonder het goed en wel te beseffen. Want eigenlijk is zijn vrijwilligerswerk gewoon zijn passie.

“Tijdens mijn opname maakte ik kennis met dramatherapie. Dat heeft wel wat overeenkomsten met improvisatietheater. Mensen halen daar veel uit. Ikzelf ook. Het grote verschil is dat improvisatietheater geen vorm van therapie is, maar vooral rond speelplezier draait. Zo kwam ik op het idee om sessies te organiseren in Kunstencentrum De Loods. Bijna een jaar geleden zijn we opgestart. Ik begeleid deze sessies samen met Daniel Sossi. Hij heeft me improvisatietheater leren kennen. Ik heb me 15 jaar geleden bij zijn theatergroep aangesloten, en daar haal ik nu de mosterd vandaan.”

Typisch aan improvisatietheater is dat spelers alles ter plekke verzinnen en geen attributen hebben op scène. Wel krijgen ze aan de start iets aangereikt door Stef en Daniel. De rest komt tijdens het spel. Elke sessie bestaat uit verschillende onderdelen: een kringdans, een mime-opdracht, een woordverhaal … Die variëren elke week. “Als je een scène speelt, doe je meer dan alleen je mond bewegen. Je speelt met heel je lichaam. Het is belangrijk dat je gewoon je flow volgt. We hebben daar verschillende trainingstechnieken voor.”

Improvisatietheater De Loods

Grenzen verleggen

De sessies gaan door op vrijdagnamiddag, van 14.00 tot 15.45 uur. Er is een wisselende opkomst van vier à tien mensen, een mix van twintigers tot vijftigers. “Heerlijk om te zien: er is bij iedereen een duidelijke evolutie op vlak van durven en zelfzekerheid. Onze deelnemers verleggen hun grenzen en het geloof in hun eigen kunnen stijgt. Dit kunnen meegeven aan mensen doet deugd. Bovendien word ik sterker als coach. Die vaardigheid kan ik goed gebruiken in mijn verdere carrière.”

Sommige mensen komen eerst gewoon eens kijken en dat kan perfect. “Onze deelnemers hebben allemaal een psychische kwetsbaarheid. Sommigen zijn momenteel in opname, anderen hebben ons gevonden via Facebook. Ze vinden het één voor één enorm leuk om te doen, dat merk je. En dat is wat telt. Als je plezier wilt beleven en iets wilt doen waar je niets voor nodig hebt of voor moet kunnen, dan moet je zeker improvisatietheater proberen. Je gaat vooral veel lachen.”

Ann, één van de deelnemers die er al sinds het begin bij is, bevestigt dat: “Ik heb vroeger toneel gespeeld maar dat is iets totaal anders. Toneel is een ingeoefend stukje. Wat ik hier zo leuk aan vind, is het spélen. Als een kind. Volwassen mensen doen dat te weinig: écht spelen. Het moet niet goed of perfect zijn. Je weet op voorhand niet wat er gaat komen. Alles komt puur uit je creatieve geest en lichaam. En dat is een zalig gevoel.”

Kunstencentrum De Loods wil mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid die zich artistiek willen ontplooien, kansen geven. Dat kan alleen maar met de hulp van vele vrijwilligers. Dankjewel voor jullie inzet!

Interesse in vrijwilligerswerk? Wij zoeken nog verschillende vrijwilligers voor De Loods en in onze andere voorzieningen. Mensen graag zien is een vereiste, ervaring niet. Je krijgt voldoende ondersteuning. Meer weten?