Overslaan en naar de inhoud gaan
Valpreventie ouderenafdeling Sophia 2

Praktijkvoorbeeld patiëntveiligheid: valpreventie op ouderenafdeling Sophia 2

Binnen de ouderenzorg is valpreventie een belangrijk aandachtspunt, want één van de meest voorkomende incidenten. Het team van onze ouderenafdeling Sophia 2 doet heel wat om vallen te vermijden: “Dat is iets wat we met het hele team doen, zoals kleine aanpassingen aan de kamer, een nieuwe bril of betere schoenen, alert zijn voor risico’s, helpen bij het stappen naar een consultatie of aanpassingen aan medicatie.” 

Zeker bij ouderen met cognitieve stoornissen zit het hem in de kleine dingen: “Je mag niet zomaar verwachten dat patiënten gelijktijdig kunnen stappen en praten. We zeggen vaak: nu stappen en zo dadelijk praten. Voor veel van onze patiënten is het té complex om beide zaken gelijktijdig uit te voeren.” 

Werken aan valpreventie zit op verschillende niveaus en pas je toe in verhouding tot de noden van de patiënt en de risico’s. Zo kan een patiënt, indien nodig, vanuit bed zorgverleners oproepen voor ondersteuning, is er overal een leuning in de gang en zijn douches en toiletten aangepast. Elke patiënt werkt bij Sophia 2 aan kracht, lenigheid en evenwicht wat ook het valrisico verkleint. Daarnaast geven we toilettraining zodat ze zich niet hoeven te haasten wanneer ze naar het toilet moeten. We bieden ook revalidatie in het stappen om patiënten met bijvoorbeeld Parkinson in beweging te krijgen of te houden. En als de patiënt thuis trappen moet doen, oefenen we dat reeds tijdens de opname. Patiënten die dolen of problemen hebben met evenwicht, krijgen een bewegingssensor in de kamer die verbonden is met de telefoon van de verpleging.  

Valpreventie is meer dan infrastructurele aanpassingen. Het is een alertheid van het team. Want valpreventie vraagt een activering in verschillende vormen om valangst weg te nemen. “Als arts is het belangrijk dat we kijken naar het brede plaatje: een psychotische patiënt met Parkinson, lage bloeddruk en spierafbraak vraagt een geïntegreerde aanpak en alertheid over de neveneffecten van medicatie. Enige creativiteit is op zijn plaats.”