De International Equally Well Alliance richt zich met deze internationale oproep op de ongelijkheden in gezondheidsstelsels over de hele wereld. Deze ongelijkheid zorgt ervoor dat mensen met een psychische aandoening twee keer zoveel kans hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen, langetermijneffecten te ervaren of te overlijden aan COVID-19.

Bovendien hebben ze vier keer meer kans andere vermijdbare ziekten zoals influenza of tuberculose op te lopen en hieraan te overlijden. Deze cijfers komen uit een rapport in de Lancet Psychiatry en in Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Equally Well is een vereniging van individuen en organisaties die samenwerken om de lichamelijke gezondheid van mensen met psychische en verslavingsproblemen te verbeteren. Deze internationale actie wordt mede geleid door Equally Well Australia, Equally Well UK en Equally Well Nieuw-Zeeland met steun van alliantieleden in 12 landen in Europa, Azië en de Verenigde Staten, waaronder ook België. Het doel van deze campagne is ook om het netwerk van Call to Action supporters uit te breiden.

Woordvoerder voor Equally Well Australia en de Charles Sturt University Professor in Management professor Russell Roberts stelt dat gelijke toegang tot vaccins een fundamenteel mensenrecht is. “De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadde aan dat alle landen voorzorgsmaatregelen troffen om kwetsbare doelgroepen inzake de COVID-19-vaccinatie voorrang te geven. We zagen echter dat in vele landen de personen met een psychische ziekte of verslavingsproblematiek geen of laattijdige hulp kregen om een geïnformeerde keuze te maken rond het vaccinatieprogramma.”

Dr. Livia De Picker, psychiater UPC Duffel en postdoctoraal onderzoeker SINAPS vult aan: “Met de juiste informatie kunnen mensen weloverwogen keuzes maken. Met meer aandacht en minder stigma, kunnen we echte verbeteringen in het leven van mensen bereiken. In tegenstelling tot wat men vaak gelooft, is de vaccinatiebereidheid bij mensen met een psychische aandoening hetzelfde als bij de rest van de bevolking

Campagnewebsite

Personen en organisaties die deze internationale oproep willen ondersteunen kunnen de volledige verklaring (in het Engels) lezen en ondertekenen op de campagnewebsite:  https://www.equallywell.org.au/declaration/

Persbericht