Overslaan en naar de inhoud gaan
hoofdverantwoordelijke

Sinds enkele maanden waait er een frisse wind doorheen Sophia 4. Al is de kersverse hoofdverant-woordelijke Simon zeker geen nieuw gezicht binnen onze zorggroep. Ooit startte hij als veiligheids- steward op het domein van UPC Duffel. De ‘zin in zorg’ die hij daar vond, stimuleert hem al twaalf jaar om zichzelf steeds te herontdekken. Zijn verhaal is er eentje van ambitie. Én groeikansen.

Ondertussen plant Simon – als het even kan zijn leven graag wat vooruit. Maar een job binnen de zorgsector stond niet meteen in de sterren geschreven. “Ik heb nooit geweten wat ik later wou worden. Na een zevende jaar TSO - Integrale veiligheid kwam

ik via een medestudent in aanraking met de functie van veiligheidssteward. Ik voelde meteen een match met de jobinhoud. Dat was de start van een mooie tijd bij de stewards van ons ziekenhuis. Een zeer afwisselende job, vaak in de buitenlucht, met veel beweging en collegialiteit.”

Project 360

Al begon na een viertal jaren de ambitie wat te borrelen. “Door mijn job als steward kwam ik dagelijks in aanraking met de functie van verpleegkundige. Dat patiëntencontact lag me wel.” Met een gedeeltelijke terugbetaling van de inschrijvingskosten en bijkomend edu- catief verlof bood ‘Project 360’ vanuit de overheid hem destijds de ideale gelegenheid werk te combineren met een bacheloropleiding tot verpleeg- kundige. Van zijn collega’s mocht Simon steeds de nodige steun ontvangen: “Iedereen stond achter mijn studie. Dankzij onze verantwoordelijke Rudi en de collega’s kreeg ik op lesdagen nooit de late shift en kon ik tijdens de examens een paar weken vakantie nemen om te studeren. Eigenlijk was die situatie heel comfortabel.”

Naast de morele steun kon hij ook voor zijn stages en opdrachten rekenen op onze voorziening: “Ik ben door UPC Duffel erg gesteund door het onderbrengen van zoveel mogelijk stage-uren in werkuren. Aan zijn stageperiodes hier op onder andere Sophia 3, Opname 1 en Dynamo houdt Simon fijne herinneringen over: “Het merendeel van mijn stages mocht ik binnen onze voorziening lopen. Ik kreeg veel vertrouwen van het team en vond meteen een duidelijk aanspreekpunt in mijn stagementor. Tijdens de laatste twee jaren van mijn opleiding kon ik al als zorgkundige aan de slag. Dat hielp zeker bij het verwerken van de leerstof. Tijdens de les koppelde de docent vaak terug naar mijn situatie. Ook voor advies bij opdrachten of onderzoek kende ik hier intern mijn ‘adresjes’.”

Toen hij in juni 2018 afstudeerde, was Simon zeker van een werkplek: “Ik kon meteen aan de slag bij Sophia 3. Een supertof en heel zelfstandig team.” Zijn gezinssituatie deed hem al snel nadenken over verdere ambities en toekomstperspectieven: “Met twee jonge kindjes wou ik op termijn van de weekendshiften af.

Hoofdverantwoordelijke worden was een doel dat ik eigenlijk altijd wel voor ogen had.” En zo geschiedde. Na een tussenstop op Opname 1 is hij sinds kort hoofdverantwoordelijke bij Sophia 4.

Toekomstmuziek

Of het ook zijn eindstation is? “Ik zie deze functie wel als langetermijnengagement. Ik wil het soort hoofdverantwoordelijke zijn dat thuiskomt op zijn afdeling. Daarnaast wil ik tijd nemen voor mijn gezin en mijn bachelor-na-bachelor Zorgmanagement die ik de komende jaren ga volgen. Die zal me handvaten geven op het vlak van beleidsmatig werken.”

Gezond verstand

Van gemotiveerd worden door collega’s tot ons ruime opleidingsaanbod en hoofdverantwoordelijken die zich beschikbaar maken om te coachen. Ook in deze fase van zijn carrière zijn er duidelijk dragende handen te vinden. “Het team van Sophia 4 heeft me meteen aanvaard.” Zijn geheim? “Wat je geeft, krijg je ook terug. Ik vertrouw heel erg op mijn gezond verstand en probeer hoe ik in het leven sta over te brengen op het team. Hoe ik dat in de praktijk breng? Het gebruik van verzachtende taal, feedback, begrip leren opbrengen voor elkaars standpunt en open communicatie.”

“Ik wil het soort hoofdverantwoordelijke zijn dat thuiskomt op zijn afdeling.”

De sfeer op de werkvloer is voor Simon dan ook van onschatbare waarde. “Wederzijds begrip en empathie zijn voor mij het hoogste goed. Kwaliteitsvolle patiëntenzorg als ‘eindproduct’ bereik je in mijn ogen beter met gemotiveerd personeel, voldoende arbeidsvreugde en collegialiteit.”

Thuiskomen

Samen met de HR-dienst stelt Simon alles in het werk om zijn team te ondersteunen. “Ik probeer voldoende te kaderen en relativeren. Tijdens gesprekken met het team bepaalden we werkpunten die we snel willen aanpakken. Binnenkort gaan we zo aan de slag met een project rond onderlinge communicatie.”