Overslaan en naar de inhoud gaan
Schorshaegen

Bij PVT Schorshaegen hoeft niemand ver te reizen om het vakantiegevoel te ervaren. De zorgverleners toverden hun campus om tot een zomerse vakantiebestemming, waar bewoners een week van verrassingen en verwennerij beleefden. Met een programma boordevol activiteiten, zelfs voor de meest teruggetrokken bewoners, bracht Schorshaegen de zon in huis. Ondanks een regenachtige start.

In PVT Schorshaegen in Duffel wonen 60 mensen met een psychische kwetsbaarheid, voor wie zelfstandig wonen of beschut wonen (nog) niet mogelijk is. Dorien, Gids Participatie Sociaal leven in Schorshaegen benadrukt: “Iedereen heeft recht op vakantie. Onze missie is om een vakantiegevoel te creëren voor al onze bewoners, zonder de stress en moeilijkheden van reizen. De vele inschrijvingen voor de activiteiten van deze eerste editie tonen aan hoe belangrijk dit is voor hen. Er is meer in het leven dan je psychische kwetsbaarheid.”

De week begon met een uitgebreid Engels ontbijt. In de namiddag kozen bewoners voor een verfrissende natuurwandeling, een ontspanningsmoment in de stille ruimte, of – speciaal op hun verzoek –een manicure en wellness-sessie. Elke dag viel er wel iets te beleven: zomerbingo, een tapasnamiddag met verzoeknummers, een barbecue, stoelyoga, een ontspannen picknick in de tuin bij Natuurpunt of een uitstap naar Planckendael, de enige betalende activiteit.

Sc

Katrien, activiteitenbegeleider in Schorshaegen: “Tijdens de zomer organiseren we nog meer leuke activiteiten, zoals de EK-wedstrijden op groot scherm of een weekend naar Postel. Bewoners kunnen ook gratis de stacaravan in onze tuin reserveren. Om samen met familie of vrienden op vakantie te gaan. Veilig, dichtbij het bekende, maar toch ver genoeg om het gevoel van even weg te zijn te ervaren. Maar deze vakantieweek is er speciaal om voor iedereen de zon in huis te halen.”

Karolien, één van de bewoners, is blij met het initiatief: “Er zijn veel verschillende activiteiten. De sfeer is geweldig en het is heerlijk om zo verwend te worden zonder ver van huis te gaan. Hier genieten we samen, van de activiteiten en van elkaars gezelschap. We leren elkaar nog beter kennen.”    

De week eindigde feestelijk met een Vlaamse kermis en een zomerbar, waar bewoners hun familie en vrienden voor uitnodigden. Ook de bewoners van Schorshaegen in Heist-op-den-Berg sloten zich aan voor een drankje. Dit alles zorgde voor een onvergetelijke week vol verbinding en zonneschijn. Zelfs als het buiten regende.

Schorshaegen