Overslaan en naar de inhoud gaan
radio

Op 6 juni kon je meesurfen op de frequentie van Radio Toetertoe, waar onze zorggebruikers live radio maakten vanop de campus in Duffel. Tijdens deze radiodag stuurden we verrassende en aangrijpende gesprekken de ether in, afgewisseld met verzoeknummers en live muziek. ‘Alle tijd?’ was dit jaar het centrale thema.

Welke seconde lijkt een eeuwigheid te duren? Heelt tijd alle wonden? En hoe beïnvloedt een psychiatrische opname je tijdsbeleving? Wekenlang stonden medewerkers en zorggebruikers van onze psychiatrische zorggroep stil bij deze vragen. De radiodag vormde het slotakkoord.

Goedele, herstelmedewerker: ‘Onze missie is om mensen te ondersteunen in hun herstelproces. Veerkracht ontwikkelen en een balans vinden na een moeilijke periode. De idee achter Radio Toetertoe speelt een belangrijke rol in onze zorg. Via muziek en verhalen verbindt de radiodag luisteraars: patiënten, bewoners, hun naasten en onze medewerkers. We geloven in de kracht van gedeelde ervaringen.’

Zorggebruikers en medewerkers waren te gast in de studio, met live optredens en verhalen over hun relatie met tijd. Zoals Bram en Myriam, woonbegeleider en bewoner bij Schorshaegen in Duffel. In hun achtertuin staat een stacaravan, vlakbij een natuur- en bosgebied. ‘Bewoners kunnen er, samen met familie of vrienden, gratis even op vakantie in eigen tuin. Veilig, dichtbij het bekende, maar toch ver genoeg om het gevoel van even weg te zijn te ervaren. Op vakantie gaan is voor iedereen belangrijk, ook voor onze bewoners. Op deze manier willen we de drempel verlagen’, vertelde Bram.

Verzoeknummers van Willy Sommers en Nick Cave vormden een opvallend contrast met de breekbare stilte tijdens de getuigenis van Roosmarijn en Kris, de ouders van Eline. In 2019 verloor Eline haar leven aan een diepe depressie. Haar strijd om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken, leeft verder in Ferm’ Eline: een boerderij in Vielsalm waar kwetsbare jongeren kunnen ademen op het ritme van de natuur. De medewerkers van UPC Duffel kozen Ferm’ Eline als hun nieuw solidariteitsproject. ‘Ondanks de inzet en goede intenties van velen heeft Eline’s opname in de psychiatrie geen rust gebracht. De zorgboerderij had haar die rust misschien wel kunnen geven. Het is mooi dat Eline erkenning krijgt door de steun aan onze vzw. De cirkel is rond.’

Op de radiodag was iedereen welkom, in het bijzonder familie en vrienden van zorggebruikers. Via een livestream bleven ook luisteraars van thuis uit verbonden.

Herbeleef Radio Toetertoe 2024