Overslaan en naar de inhoud gaan
radio toetertoe

Voor het derde jaar op rij kon je afstemmen op Radio Toetertoe: een radiodag waarop zorgvragers en zorgverleners uit onze voorzieningen samen de studio in kruipen en verhalen delen. “Wanneer we echt naar elkaar luisteren, wordt zorg warmer en de kwaliteit beter.”

“Wat bouw jij als de wind van verandering door je leven waait?”, de voorbije weken zochten we in onze voorzieningen antwoorden op deze filosofische vraag. Alle antwoorden en verhalen werden gebundeld in één slotakkoord: een radiodag. “Dit jaar is het centrale thema ‘verandering’. Op welke manier heeft een psychische gevoeligheid je verplicht om het leven over een andere boeg te gooien en welke lastige of bevrijdende keuzes heb je moeten maken?”, licht Goedele Miseur toe, herstelmedewerker en trekker van het initiatief. “Uiteraard wordt iedereen geconfronteerd met verandering – en niet alleen mensen met psychische problemen.” Om die reden worden zowel zorgvragers als zorgverleners gehoord.

radio toetertoe

Willy Sommers en Nick Cave

Voor Helena en haar gezin is een tinyhouse die belangrijke verandering in hun leven: “Mijn psychische kwetsbaarheid legt soms een grote druk op ons gezin. Zoveel zelfs dat ik op zoek ging naar een eigen appartementje. Tot we Plan Caravan bedachten. Een eigen ‘tiny house’ in onze voortuin. Dat maakt dat ik na mijn opname straks terug naar mijn man en kinderen kan. Als het wat teveel stormt kan ik in mijn caravan rust vinden, terwijl ik toch dicht bij mijn gezin blijf”, legt Helena uit.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, trapte de radiodag op gang. Daarna volgde vijf uur aan verhalen en muziek – van Willy Sommers tot Nick Cave. “Wanneer we echt naar elkaar luisteren, wordt zorg warmer en de kwaliteit beter. Zorg dragen voor iemand geeft ook aan zorgverleners zelf een grote betekenis, ook al is de tijd soms beperkt. Het is een prachtige job. Dat wil ik samen met jullie vandaag in de kijker zetten.”

radio toetertoe

Ontdek alle verzoeknummers van Radio Toetertoe 2023

(Her)beleef de sfeer