Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto Chantal & Glen

Mensen in hun kracht zetten is een gezamenlijke missie bij Zorggroep UPC Duffel. Van zorgverleners die therapie geven tot zorgdragers die schoonmaken, iedereen speelt er een belangrijke rol in. Ook Glen en Chantal, elk op hun eigen manier. Twee jaar geleden maakte verpleegkundige Glen een carrièreswitch binnen de organisatie, waar hij nog geen minuut spijt van heeft. Ook Chantal is blij dat ze vijf jaar geleden als poetshulp aan de slag ging bij de zorggroep. “Ik werk hier graag, het liefst blijf ik hier aan de slag tot aan mijn pensioen.”

Je altijd welkom voelen

Glen werkte als verpleegkundige in het psychiatrisch ziekenhuis UPC Duffel toen hij twee jaar geleden de stap zette naar woonbegeleider bij beschut wonen Este, een organisatie binnen dezelfde zorggroep. Van die overgang heeft hij nog geen minuut spijt: “cliënten een positieve evolutie zien doormaken, geeft me veel voldoening.”

Voor Chantal was de geestelijke gezondheidszorg aanvankelijk onbekend terrein. “Ik stapte hier binnen met heel wat vragen en toch wel wat bezorgdheden, maar al op mijn tweede dag was ik hier helemaal op mijn gemak”. Haar positieve ervaring heeft zelfs anderen geïnspireerd om bij het ziekenhuis te solliciteren. “Intussen werken hier al drie kennissen van mij.”

Betekenisvol werk

Glen biedt individuele begeleiding aan mensen met een psychische kwetsbaarheid die nood hebben aan een aangepaste woonvorm. “Het doel is dat onze bewoners nadien zo zelfstandig mogelijk gaan wonen. Hoewel ik als woonbegeleider minder therapeutisch werk, heb ik de psychische kwetsbaarheid van mijn cliënten altijd in mijn achterhoofd. Ik koos destijds als verpleegkundige bewust voor psychiatrie. Het is een heel warme zorg, met focus op het individu. Psychiaters, maatschappelijk assistenten, psychologen, therapeuten, verpleegkundigen: ieder werkt aan een stukje en al die stukjes brengen we samen. Samen met de zorggebruikers werken we daarop. Die wisselwerking is erg belangrijk.”

Ook Chantal zet als poetsmedewerker mensen in hun kracht, met toewijding en begrip. “Hoewel sommigen hun kamer weer rommelig maken net nadat ik heb gepoetst, haal ik voldoening uit mijn werk. Ik begrijp dat dit hoort bij het ziektebeeld van bepaalde patiënten. Van anderen krijg ik dan weer regelmatig een bedanking. Dat toont aan dat patiënten en medewerkers mijn werk waarderen.” Ook Glen voelt veel dankbaarheid: “Zowel in mijn vorige job als nu, krijg ik regelmatig een bedankje. Bewoners zijn blij dat we er voor hen zijn. Na een dag met opbouwende gesprekken ga ik tevreden naar huis.”

Foto Chantal & Glen

Vertrouwen in elkaar

Zowel Glen als Chantal ervaren een fijn contact tussen collega’s. “De werksfeer zit goed. We vormen een hecht team waar zorgdragers zoals Chantal, verpleegkundigen en artsen elkaar ondersteunen”, zegt Glen. “Ik kan bij mijn collega’s terecht, of ik nu een vraag heb over het werk of uit de privésfeer.” Chantal vult aan: “Als poetsmedewerker heb ik ook een goed contact met zorgverleners. Als ik merk dat er iets is met een van de patiënten, signaleer ik dat bij de verpleegkundigen. Ik doe dan ook bijna elke dag een babbeltje met patiënten . Ze vertellen me dan hoe het is om hier te verblijven, of wat ze voelen. Ze vertrouwen mij.”

Kansen en zekerheid

Sinds ze bij UPC Duffel werkt, heeft Chantal veel betere werkuren, vindt ze. ”Ik werk nu volgens vaste uren en altijd overdag, terwijl voor mijn vorige job de wekker afging midden in de nacht.” Ook Glen geniet als woonbegeleider van zijn vast werkrooster. “Een ander belangrijk voordeel zijn de doorgroeimogelijkheden. Twee jaar geleden koos ik voor een andere job binnen Zorggroep UPC Duffel. Die interne mobiliteit verliep vlot. Voor wie variatie wil, zijn er hier kansen genoeg. We hebben verschillende voorzieningen, afdelingen en zorggebruikers met uiteenlopende kwetsbaarheden. Je kan ook eerst even meedraaien in een andere afdeling of voorziening en kijken of dat iets voor jou is.”

“Ik bekijk mijn professionele toekomst jaar na jaar”, zegt Glen. “Vandaag denk ik niet aan veranderen, ik doe mijn werk nog altijd heel graag.” Chantal sluit zich daarbij aan: “Het liefst blijf ik hier aan de slag tot aan mijn pensioen.” (lacht)