Overslaan en naar de inhoud gaan

Midden in de Warmste Week zorgden patiënten van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel voor een hartverwarmend moment. In hun vrije tijd ontwierpen én schreven zij zo’n 60 kerstkaarten. Het gaat om patiënten die op Stemming 1 verblijven, een afdeling voor wie kampt met een depressie. Opmerkelijk: de kerstkaarten zijn gericht aan wie de feestdagen alleen moet doorbrengen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis. “Het is hartverwarmend om te zien hoe onze patiënten oog hebben voor medemensen rondom en hen een hart onder de riem willen steken”, vertelt Zoë De Jonghe, verpleegkundige Stemming 1.

De tafel lag bezaait met crea-materiaal. Er galmde kerstmuziek door de kamer en er heerste een gezellige drukte. In hun vrije uren schreven patiënten van Stemming 1 de afgelopen dagen niet alleen kerstkaarten, ze maakten ze ook zelf. Zoë De Jonghe, de verpleegkundige die het initiatief begeleidde: “In totaal ontwierpen en schreven we zo’n 60 prachtig versierde kaarten met binnenin hoopgevende boodschappen. Lichtpuntjes in deze bijzondere dagen. Elk vrij moment waren enkele van onze patiënten aan de slag.”

De kaarten werden bezorgd aan Cards for Charity, een initiatief van Shana Van Den Bergh uit Deurne, dat instaat voor de verdeling naar mensen die tijdens de feestdagen in een woonzorgcentrum of ziekenhuis verblijven en weinig of geen bezoek krijgen.

 “Zo’n klein en simpel gebaar kan van grote betekenis zijn voor wie de feestdagen als een donkere periode ervaart. Onze patiënten gaven aan dat zij die zelf ook zouden willen ontvangen mochten ze zich eenzaam voelen. Het ontroert me dat wie bij ons verblijft ondanks – of misschien wel dankzij – de eigen kwetsbaarheid toch oog heeft voor mensen rondom en hen een hart onder de riem steekt. Ze vinden het fijn om zo van betekenis te kunnen zijn”, vertelt Zoë.

De actie bleef niet onopgemerkt: