Aan de Kerselaarlaan 17 in Heist-op-den-Berg werd de afgelopen maanden hard gewerkt. In de achtertuin van de oude locatie verrees een nieuwbouw voor PVT Schorshaegen. Zo’n 30 bewoners met een langdurige, gestabiliseerde psychische kwetsbaarheid en de medewerkers vinden er hun nieuwe thuis. “Hier krijgen onze bewoners vrijheid en meer zelfstandigheid. Het gaat om meer dan bakstenen alleen. Deze infrastructuur draagt onze zorgvisie.” Op 23 november werd het gebouw feestelijk geopend in aanwezigheid van de burgemeester en schepenen, vertegenwoordigers van de vzw Emmaüs en buren. Opmerkelijk: de bewoners creëren de komende twee jaar zelf de kunst aan hun muren.

Al maanden konden de bewoners van Schorshaegen de bouw van hun nieuwe thuis volgen, gewoon vanuit hun zetel. De nieuwbouw verrees letterlijk in hun achtertuin. “In 2002 trokken wij in bestaande gebouwen. Ondanks een verbouwing bleef het moeilijk om onze zorgvisie hier helemaal te realiseren. Onze bewoners voelden zich thuis, maar de kamers waren klein en onze bewoners wensten meer zelfstandigheid. Terwijl het binnen altijd feest was, kon de gevel de vermoeidheid van het gebouw niet langer verbergen.”

De nieuwbouw daarentegen oogt compact en modern. Op de bovenste twee verdiepingen bevinden zich de kamers met veel glaspartijen. Het gelijkvloers biedt plaats aan een grote ontspannings- en ontmoetingsruimte waar het licht binnen stroomt. Verder is er plaats voor logistieke diensten en zorgfuncties. Alles samen zo’n 1.950 m².

Nu de bewoners zich thuis voelen glundert de hoofdverantwoordelijke Andy Wellens. “Onze bewoners mogen dromen. We willen hen vrijheid geven. De vrijheid om te kiezen wanneer ze anderen willen ontmoeten dan wel op zichzelf willen zijn. De vrijheid om hun dag zinvol te besteden en vrijwilligerswerk te doen. Iedere bewoner beschikt over een ruime kamer of studio met een eigen kitchenette. Zo kunnen zij nu ook ’s avonds warm eten als ze overdag buitenshuis zijn. Een eigen bel en brievenbussen geven zelfstandigheid. Deze nieuwbouw gaat om meer dan bakstenen alleen. De infrastructuur draagt onze zorgvisie.”

Creatieve bewoners

Die zorgvisie reflecteert zich straks ook in kunst aan de muur. Twee jaar lang gaat de Brusselse kunstenaar Emilio López-Menchero samen met de creatief therapeuten én bewoners aan de slag. De kunstenaar ondersteunt bij het kiezen van onderwerpen en het ontwikkelen van exposities, als een soort van scenograaf. Elk kwartaal creëren de bewoners tijdens creatieve sessies zelf kunstobjecten rondom een bepaald thema, die ze daarna tentoonstellen in het gebouw. Zo worden de vrije muren, plafonds en vloeren omgetoverd tot een levend schilderij dat continue in beweging is, dankzij de bewoners.

Plechtig geopend

De nieuwe locatie werd op 23 november plechtig geopend in aanwezigheid van de burgemeester en schepenen, de buren en collega’s van vzw Emmaüs. Schorshaegen biedt begeleiding aan 90 bewoners met een langdurige, gestabiliseerde psychische kwetsbaarheid, waarvan 30 bewoners op de campus in Heist-op-den-Berg. De voorziening deelt het domein met woonzorghuis Ten Kerselaere en Home Marjorie.