Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewegen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Onder dit motto trokken meer dan 500 jongeren en volwassenen donderdagmorgen naar buiten. Het parcours liep door gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Inmiddels gaat het om de vijfde editie van de Urban Trail, het populaire loopevenement voor medewerkers en patiënten van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel, en leerlingen van lagere school De Basis en middelbare school Sint-Norbertusinstituut in Duffel.

“We moedigen onze medewerkers en onze patiënten aan om regelmatig te bewegen. Bewegingstherapie is een belangrijk onderdeel van onze zorg, maar ook lichte inspanningen op regelmatige basis hebben een positieve impact op de mentale gezondheid. Naast de Urban Trail en andere bewegingsactiviteiten nodigen de Finse piste, de beweegbank en -route op onze campus iedereen uit tot sport.”

Het parcours van 3 kilometer liep door gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek, waaronder de schoolgebouwen van basisschool De Basis, Sint-Norbertusinstituut Duffel, het Convent van Bethlehem, het dagverzorgingscentrum De Peerle, en heel wat gebouwen van het psychiatrisch ziekenhuis: het administratiegebouw, de sporthal, de schoonmaak- en technische dienst, enkele ateliers, De Spie en Klimop. Wie dat wil kon het parcours ook te voet afleggen.

“Dit is een evenement waarin verbinding en beweging hand in hand gaan”, vertelt initiatiefneemster Annelies Busselen van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel. “Samen met onze buren, de scholen, het klooster en de Peerle, bezoeken we letterlijk elkaar.”

De helft van de lopers zijn medewerkers en patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis. Vanuit de scholen nemen leerlingen uit het 6e leerjaar en 2e middelbaar deel. Voor het eerst liepen ook medewerkers van de scholengroep KITOS, waartoe de deelnemende scholen behoren, mee.

Ingeborg De Cooman, directeur communicatie scholengroep KITOS: “Onze leerlingen hebben stevig geoefend op deze sportieve uitdaging. Tegelijkertijd leren zij onze buren wat beter kennen. Een win-win voor iedereen!”