Overslaan en naar de inhoud gaan
Medicatie en zon gaan niet altijd goed samen

Wat zijn de risico’s?

Sommige geneesmiddelen veroorzaken in combinatie met de zon een allergische reactie. We onderscheiden twee types van reactie:

  • Een fototoxische reactie lijkt op een zonnebrand met eventuele blaasvorming. Deze reactie ontstaat onmiddellijk door interactie met de zon.
  • Een uitgestelde reactie of foto-allergische reactie kenmerkt zich door een eczeemachtige rash en klachten zoals jeuk en roodheid. De klachten treden meestal op na lokale applicatie van geneesmiddelen of cosmetica op de huid. Na eerste contact duurt het ongeveer 14 dagen voordat de symptomen zich manifesteren.

Een lijst met geneesmiddelen die een mogelijk allergische reactie kunnen uitlokken en nog aanvullende info, vind je hier

Welke medicijnen?

Patiënten die behandeld worden met deze geneesmiddelen dienen zich tegen intense blootstelling aan zonlicht of UV-stralen te beschermen. Wanneer na toediening van om het even welk geneesmiddel een huidreactie optreedt bij blootstelling aan zonlicht of UV-stralen, is het aanbevolen het geneesmiddel niet opnieuw toe te dienen, of, indien het geneesmiddel noodzakelijk is, blootstelling aan zonlicht of UV-stralen te vermijden. Overleg dit steeds met jouw arts of apotheker.

Wat kan je zelf doen?

Informeer je! Lees de bijsluiter van elk geneesmiddel goed. Vermeldt hij als mogelijke bijwerking fotosensibilisatie, wees dan erg voorzichtig met zonnebaden en zonnebanken.

Belangrijk om te weten

Niet iedereen die op dergelijke medicatie staat, een reactie kan ontwikkelen. Het wil ook niet zeggen dat indien je één reactie ontwikkeld hebt, je sowieso een volgende reactie gaat ontwikkelen bij hergebruik van het geneesmiddel.

Je kan wel volgende zaken doen om het risico zo beperkt mogelijk te houden:

  • Blijf uit de directe zon tussen 12 en 16 uur want dan is ze het felst. Houd hierbij rekening dat de zonnestralen sterker reflecteren op water, sneeuw en zand.
  • Draag kledij met lange mouwen (T-shirt met lange mouwen, lange broek), zonnebril en eventueel een hoed met brede rand.
  • Gebruik een zonnecrème met hoge beschermfactor (SPF factor 30 of meer wordt aanbevolen).

Twijfel je? Vraag advies aan je arts of apotheker.