Overslaan en naar de inhoud gaan

Te midden van de COVID-crisis trok dr. Livia De Picker, psychiater bij UPC Duffel, een internationale campagne op gang om patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen voorrang te geven bij de COVID-vaccinaties. Deze patiënten lopen namelijk dubbel zoveel kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden en te overlijden. Uit onderzoek van het internationaal consortium bleek dat alleen Nederland, Duitsland, Denemarken en het VK prioriteit gaven aan personen met ernstige psychiatrische ziekten, zoals psychose en ernstige stemmingsproblemen.

De internationale oproep bleef niet onopgemerkt en haalde dit jaar de shortlist van ‘Psychiatric Global Health Contributor of the Year’ op de RCPsych Awards. Jaarlijks reikt The Royal College of Psychiatrists (UK) deze awards  uit aan de beste teams en individuen in hun vakgebied. Dr. Livia De Picker: “We grijpen elke kans om aandacht te vragen voor de patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Voor het beleid zijn zij niet sexy genoeg. Voor hen bestaan geen lobbygroepen, geen mediacampagnes, geen gerichte onderzoeksfinanciering, geen data.”

Na de oproep veranderden verschillende andere Europese landen hun beleid, en kwam er meer aandacht voor de COVID-19 risico's van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Het consortium bestond uit individuen, onderzoekers, patiënten, zorgverleners en vertegenwoordigers van de grootste Europese psychiatrische organisaties die zorgverleners, patiënten, hun families en psychiaters vertegenwoordigen.

Wens je meer informatie over het onderzoek? Een artikel over de resultaten werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Lancet Psychiatry: