Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrijwilliger Max Het Klaverblad

Week van de Vrijwilliger

Een doodgewone donderdagvoormiddag in UPC Duffel: in de gang boven in Gebouw 4 begint het lekker te ruiken. Max legt een tiental zorggebruikers bij het activiteitencentrum Het Klaverblad uit hoe ze tarte tatin moeten maken. “Ik smelt eerst boter, doe er suiker bij en laat dat karamelliseren. Dan doe ik daar appeltjes op en zet ik het in de oven. Als ze bijna gaar zijn, leg ik daar bladerdeeg op. Wie gaat er de appeltjes schillen?” Max is één van de vele vrijwilligers binnen onze zorggroep, onmisbare schakels in onze werking.

Tijdens het interview houdt Max steeds één oog op de aanwezigen. Zo let hij erop dat de appelstukjes niet te dik gesneden worden en kijkt hij of alles vlot verloopt. Intussen lachen en zwansen ze. Het is van in het begin duidelijk dat Max graag gezien is in deze groep.

“Sinds mijn pensioen kom ik hier elke donderdagvoormiddag helpen als vrijwilliger, nadat ik mijn kleinkinderen naar school heb gebracht. De menu wordt een week op voorhand door de groep – niet door mij – samengesteld. Ik maak dan een winkellijstje zodat we ’s ochtends direct met een aantal mensen naar de supermarkt kunnen vertrekken om samen de ingrediënten te kopen. Vandaag maken we erwtensoep, mosselen met frietjes en tarte tatin. Een volledig menu met alles erop en eraan, zoals elke week.

Het is soms wel een uitdaging om het gekozen menu te maken. De groep is nu heel groot en iedereen zou een taak moeten kunnen vervullen. De gerechten moeten technisch haalbaar én betaalbaar blijven. Jammer genoeg evolueert het budget niet mee met de hogere winkelprijzen.”

Zoveel meer dan alleen koken

Het wekelijks kookmoment is in de eerste plaats een fijn samenzijn, maar brengt indirect ook heel wat vaardigheden bij rond structuur, budgetbeheer, koken en sociale contacten.

“Ik zet iedereen aan het werk. Het zelf doen is de beste leerschool. Maar ik kook zelf ook gezellig mee, want dat doe ik namelijk heel graag. Toen ik nog werkte als leraar, volgde ik zeven jaar lang een koksopleiding in avondschool op de PIVA. Het meeste leerde ik wellicht toen ik bijkluste bij een cateringbedrijf. Soms moet ik wel eens een recept opzoeken, maar meestal kan ik uit mijn eigen ervaring putten. ”

“Ik werk zeer zelfstandig. In het begin hielp een therapeute mij, maar nu zie ik de begeleiding enkel om mijn winkelbudget af te halen en heb ik zelf de vrijheid om deze activiteit in te vullen. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Ik vind sociaal contact heel belangrijk."

Ook voor mij is dit elke week een aangenaam ontmoetingsmoment in combinatie met een fijne hobby. Niet enkel voor de zorggebruikers. We hebben er allemaal plezier in, en dat is het belangrijkste.

Vroeger kookte ik weleens mee op spaghettiavonden of was ik bakker van dienst op de barbecue van een vereniging, maar ik deed verder geen echt vrijwilligerswerk. Toen ik op pensioen ging, polste mijn schoonzus – die hier overigens werkt –  of dit niets voor mij was. Ik probeerde het, en negen jaar later ben ik hier nog steeds. Dat zegt genoeg.”