Overslaan en naar de inhoud gaan
World Bipolar Day filmvoorstelling Zlatan is gek
Congrescentrum De Kleiput - UPC Duffel, Stationsstraat 22c 2570 Duffel
18:30 tot 22:00

Naar aanleiding van World Bipolar Day organiseren Ups & Downs en UPC Duffel op donderdagavond 28 maart 2024 een filmvoorstelling van de taboedoorbrekende documentaire van Jöran Moerkens: ‘Zlatan is gek!’ Kom samen kijken!

De docufilm geef inzicht in bipolaire kwetsbaarheid. Tegelijk bevat de film een boodschap van hoop: ook met een bipolaire of een andere psychische  kwetsbaarheid is het mogelijk de regie op het eigen leven te herstellen. Na de film kan je met de maker van de docufilm – Jöran Moerkens - in gesprek gaan over de film en zijn eigen bipolaire kwetsbaarheid. 

De docu krijgt steun van het Nederlands Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en Plusminus.

Meer weten?

Jöran Moerkens, ervaringsdeskundige, is belast met een bipolaire kwetsbaarheid en maker van ‘Zlatan is gek!’. Veertien jaar geleden kwam hij voor het eerst in aanraking met psychiatrische hulpverlening. Vanuit eigen levenservaringen met psychose, manie en depressie laat hij in deze documentaire zien wat iemand met een bipolaire kwetsbaarheid ervaart en hoe waanbeelden zich verhouden tot de werkelijkheid. Ook kijkt hij vanuit het perspectief van de omgeving naar het ziektebeeld: hoe kunnen familie, vrienden en hulpverleners er mee omgaan? En hoe kunnen mensen het signaleren en vroegtijdig ingrijpen, voordat de schade aan de patiënt of maatschappij al te groot is? In ‘Zlatan is gek!’ gaat Jöran in gesprek met de Nijmeegse politie en met verpleegkundigen en therapeuten van het Radboudum, een academisch ziekenhuis in Nederland. Terug naar de cellen en terug naar de plek waar hij bijna twee jaar opgenomen is geweest. Puur, open en eerlijk.

Programma

18.30 uur: Onthaal met hotdogverkoop tvv Ups & Downs

19.00 uur: Inleiding

19.15 uur: Filmvoorstelling ‘Zlatan is gek’

20.45 uur: Nabespreking met Jöran

21.15 uur: Receptie (tot 22 uur)

Praktisch

Schrijf je uiterlijk 17 maart in. 

Dit evenement is gratis. Je kunt vzw Ups & Downs steunen door onze hotdogverkoop of een vrije bijdrage ter plaatse of op rekeningnummer BE58 4280 1159 6179 met vermelding van ‘Zlatan is gek - 28 maart’.

Het domein van UPC Duffel is zeer vlot te bereiken via het openbaar vervoer. Zowel het treinstation van Duffel als verschillende bushaltes liggen op wandelafstand.

Kom je met de wagen, dan raden we je aan te parkeren op de gratis stationsparking aan de Spoorweglaan. In de omgeving van het domein is een ruim aanbod aan parkeerplaatsen te vinden.