Overslaan en naar de inhoud gaan
poetsmedewerker

Brenda, één van de 10 gezichten van onze jobcampagne, is al 18 jaar aan de slag als poetsmedewerker bij UPC Duffel. “Ik was destijds deel van ‘de ploeg’. Dan werk je als vervanger op verschillende afdelingen”, herinnert Brenda zich terwijl ze terugblikt op haar beginjaren. Intussen heeft ze al geruime tijd haar vaste plek bij Opname 1. Ze doet haar werk nog steeds graag. En gelukkig maar, want als poetshulp in ons psychiatrisch ziekenhuis beteken je zoveel meer.

Werk anders om mensen hun dag te maken

Zorgen voor een goede hygiëne blijft natuurlijk de basis van haar job. Maar daar komt in onze sector wel wat meer bij kijken. Brenda heeft geleerd hoe te handelen in complexe situaties en draagt samen met haar collega’s de verantwoordelijkheid voor een veilige opslag van producten. Het is heel belangrijk dat onze poetshulpen mee zijn in de cultuur van de afdeling. Bovenal spelen zij ook een belangrijke rol voor onze patiënten: ze zijn een vertrouwd gezicht en voor velen een veilig aanspreekpunt. Patiënten vinden vaak warme momenten in hun aanwezigheid en kunnen er hun verhaal kwijt.

Naast de goede werkuren, is dat één van de belangrijkste redenen waarom Brenda hier graag werkt. Ze vertelt hoe haar routinematig werk toch veel diversiteit en menselijkheid omvat: “Wij hebben een vast schema dat zich elke week herhaalt. Maar je komt veel in contact met verschillende mensen, en met verschillende kwetsbaarheden. Dat maakt het boeiend. En die variatie heb je niet bij andere werkgevers.”

Schoon, die zorg voor mekaar

“We zijn een team van vijf vaste medewerkers en zijn echt op elkaar afgestemd. We werken heel goed samen. Als iemand wat meer werk heeft, springen we bij, waardoor een sfeer van begrip en hulpvaardigheid heerst”, vertelt ze met trots. “Als ik eens een mindere dag heb, kan ik bij hen terecht.”

Wat Brenda ook waardeert is de ruimte voor zelfstandigheid en het begrip dat ze krijgt bij UPC Duffel: “Als er echt iets is, houden ze daar rekening mee in mijn werk. Dat merkte ik een paar jaar geleden toen ik plots met mijn schoonmoeder naar het ziekenhuis moest. Ze luisteren hier ook naar wat medewerkers willen.

Enkele collega’s van mij hadden bijvoorbeeld geen goede klik met het verplegend team. En daar zochten ze een gepaste oplossing voor. Als er iets moet veranderen, kan dat. In die 18 jaar dat ik hier werk heb ik nog nooit de behoefte gehad om een job elders te zoeken.”