Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zaterdag 7 januari 2023 schitteren hersenen uit onze Corsellis-collectie op het podium van "Kennismakers" op Eén, de nieuwe wetenschapsshow van Universiteit van Vlaanderen. Daarin laten wetenschappers Vlaanderen kennismaken met de wondere wereld van de wetenschap. In deze aflevering gidst Elke Van Hoof (VUB) je doorheen ons brein op een heel nieuwe manier. Ze leert je dat er een oermens woont in dat brein en dat is blijkbaar nog goed ook. 

In 2016 verwierf SINAPS, het onderzoekscentrum dat voortvloeit uit een samenwerking tussen het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel en de Universiteit Antwerpen, de bekende hersencollectie van de Britse neuropatholoog John Corsellis. Meer dan 3.000 goed bewaarde menselijke breinen, van overleden patiënten met een psychiatrische aandoening, verhuisden van Londen naar Duffel. Die waardevolle verzameling maakt het onze onderzoekers mogelijk om betere vergelijkende studies uit te voeren en nieuwe behandelmethodes voor depressie, psychose en manische opstoten te ontdekken.

Op vraag van de VRT werden een aantal demonstratiemodellen van echte hersenen uit de Corsellis-collectie tentoon gesteld tijdens de opnames. Het grote publiek kan op zaterdag 7 januari 2023, dankzij Kennismakers, op televisie kennis maken met deze modellen.

Corsellis-collectie van onschatbare waarde

De hersencollectie is bijzonder waardevol. Toegang tot hersenen van psychiatrische patiënten is namelijk erg moeilijk te verkrijgen. Enerzijds hebben de ethische reglementeringen en ethische bezwaren vanuit de behandelaar de drempel verhoogd om post-mortem weefsel te verzamelen, anderzijds is het bekomen van een geïnformeerde toestemming van de patiënt door de aard van de aandoening niet evident.

Toch is het van cruciaal belang om hersenen rechtstreeks te kunnen onderzoeken om de pathofysiologie van psychiatrische aandoeningen te begrijpen. Zo kan bijvoorbeeld preklinisch onderzoek niet altijd tegemoet komen aan bepaalde onderzoeksvragen, en gezien het complexe karakter van de meeste psychiatrische aandoeningen, bestaan er veelal vragen bij de validiteit van bepaalde dierenmodellen. Post-mortem weefsel is dan ook de meest rechtstreekse toegang tot de hersenen.

Kennismakers, 18.05 uur op Eén (VRT) of te herbekijken op VRT MAX.

Contact