Via Gazet van Antwerpen (Vrijdag 21 mei 2021 om 08:43)

“De opleiding HBO5 Verpleegkunde werkt nauw samen met het UPC Duffel. HBO5 Verpleegkunde zendt elk jaar een aantal stagestudenten naar UPC Duffel. Dit schooljaar is er een uitzonderlijke omgekeerde beweging: 32 zorgkundigen van UPC Duffel konden zich bijscholen in enkele nieuwe zorgkundige handelingen in ons skillslab”, zegt Pam Harzé, leidinggevende Sint-Norbertusinstituut Duffel.

Het takenpakket van de zorgkundige werd sinds maart 2019 met vijf verpleegkundige taken uitgebreid. Door deze wijziging in het Koninklijk Besluit hebben zorgkundigen de toelating om deze extra handelingen uit te voeren, op voorwaarde dat zij een bijkomende opleiding volgen. Het gaat onder meer om toedienen van medicatie, controle van vitale parameters en voeding- en vochttoediening met focus op slikstoornissen.

“We zijn ervan overtuigd dat beide partijen kunnen groeien in de samenwerking rond psychiatrische verpleegkunde. We zijn tevreden dat we een grote stageorganisatie zoals UPC Duffel iets kunnen teruggeven”, zegt Pamela Harzé, leidinggevende HBO 5 Verpleegkunde.