Overslaan en naar de inhoud gaan
Manuel Morrens over #bedrotting

Rotten in je bed, een populaire manier voor Tiktokkers van generatie Z om jezelf op te laden na een intense periode. Maar is #bedrotting wel zo onschuldig? Samen met andere experts stelt ook dr. Manuel Morrens, psychiater en academisch diensthoofd bij UPC Duffel, zich vragen bij deze trend.

“In je bed blijven liggen is zelden of nooit een goede strategie voor eender wat. Te lang in een prikkelarme situatie zitten en weinig positieve prikkels opzoeken kan je lusteloos maken. Je hebt positieve prikkels nodig om eerdere negatieve prikkels of stress tegen te gaan."

De rage kan een negatief effect hebben op je slaapritme. Hij raadt in de plaats van te 'rotten' in je bed toch een lichte, stressvrije activiteit aan. Een wandeling, een boek lezen of sociaal contact. Of wissel dat bed toch in voor de zetel of je terras.

"Er hoeft zeker geen onderliggend mentaal probleem te zijn als je eens een dag of twee in bed hangt. Maar als je systematisch vijf dagen per week werkt en dan twee dagen in je bed doorbrengt, dan kan dat depressie en burn-out in de hand werken.”