Enkele cijfers

1 op 5 Belgen rookt
64 %van de rokers wil stoppen
2 op de 3 patiënten onderneemt een rookstoppoging
Stoppen met hulp van een tabacoloog is 3 tot 4 maal effectiever
Na 1 jaar is 23 % nog gestopt

Wil jij stoppen met roken?

De tabacoloog houdt elke twee weken op dinsdag, tussen 8u en 16u30, in gebouw 13. Je kan via mail of telefoon een afspraak maken. 

Een getuigenis (van G.N.)

Stoppen met roken? Het is niet gemakkelijk en dat zal het nooit worden.

Ik ben gestopt met roken maar ben nog altijd een roker, ook nu nog, na bijna een jaar. Ik heb het bijkomend probleem dat ik de geur ook nu nog steeds heerlijk vind. Het is altijd en overal aanwezig. In mijn neus, hoofd, handen en dromen. Elk moment word ik herinnerd aan de sigaar, sigaret, roltabak of pijp. Alles heb ik gerookt. Ik kan alle tijden, prijzen, voordelen, smaken, geuren en gebruiken opsommen zonder na te denken.

Waar ik wel over moet nadenken zijn de nadelen. Die zitten door de verslaving veel verder verstopt maar ze zijn er zeker. De ochtendstank in kledij en in de auto, de vergeelde vingers, de steeds moeilijker te reinigen tanden, het financiële aspect, het steeds opzoek gaan naar een plaats en moment om te roken in een aangename en niet scheefbekeken omgeving, waar het niet te koud en ook nog veilig is. De stress om iets te vergeten, vuur, sigaren etc., de stress om zonder te vallen als de winkels gesloten zijn. Agressief of opgejaagd worden wanneer er door omstandigheden geen ruimte is of een ander tijdstip wordt opgedrongen om te roken. Iets wat niet voorzien of gepland was. Het beschaamde gevoel t.o.v. van mensen die er alles aan doen om te genezen of niet ziek te worden en zelf roofbouw te plegen op je lichaam.

De slijmen en hoestbuien, hartkloppingen, kortademigheid en piepende adem. Dat zijn nadelen die pas echt duidelijk werden toen ik ongeveer 1 maand gestopt was. Dit gaat nu beter maar het is er nog steeds.

Zoek geen excuses. Ik ben gediagnostiseerd met reuma en ben kort daarna gestopt. Dat is voor mij een moeilijk te aanvaarden gebeurtenis. En toen ik 1 maand gestopt was ging de wereld in lockdown, dus geen excuses, nooit of te nimmer.

Ben ik nooit hervallen? Jazeker, een sigaar of 10 op 12 maanden maar de meeste waren gelukkig zo slecht dat ik ze na 1 à 2 trekken heb weggegooid. Ze smaakten verdomd slecht maar ze ruiken wel enorm goed.

Een tabacoloog wordt door een roker aanzien als een demon, een betweter, een schooljuf, een echte tegenstander. Het is pas op het moment dat je de tabacoloog bekijkt als een medestander in het opzet om te stoppen dat ze zeer nuttig is. Vanaf dan luister je zonder voor alles een excuus te vinden.

Er is maar 1 manier om te stoppen en dat is NOOIT EEN EXCUUS ZOEKEN.

Nuttige linken

Onze voedingsdienst beschikt over een team van diëtisten, die u kunnen bijstaan voor voedingsadvies.