‘Kunst, verbinding (verbroken) en geestelijke gezondheid’

Het symposium verleent een academische onderbouw aan de relatie tussen kunst en geestelijke gezondheid. We staan ook stil bij het thema van de tentoonstelling: verbinding (verbroken) in vloeibare tijden. Experten terzake, academici en kunstenaars, lichten hun bevindingen toe.

Programma 

08u30:  Onthaal

09u00: Verwelkoming 
DIRK BROOS (Algemeen directeur)

09u05:  Introductie
CHRISTIAN VERSCHELDEN (Dagvoorzitter, co-curator)

09u15:  Rituelen, waarom we niet zonder kunnen
HERMAN DE DIJN (em. prof. KU Leuven, Instituut voor Wijbegeerte) 

Wat zijn rituelen? Wat is het verband tussen rituelen en ethiek? En het verband van beide met zorg? Rituelen, ethiek en zorg worden toegelicht als ‘weefsels van verbinding’. De zorgverlener is een geroepene, geen mecanicien.

09u50: Muzikaal intermezzo*

10u00: Creativiteit en kunst als verbindende kracht
HILDE VLEUGELS (Oprichtster Educatieve Academie Antwerpen en Interactionele Vormgeving)

Kunst werkt verbindend en herstellend op verschillende niveaus, en is van wezenlijk belang in deze chaotische tijden. Onderzoek heeft dit belang van kunst(educatie) ruimschoots  aangetoond. Bovendien wordt stilgestaan bij wat (geestelijke) zorgverleners en kunstenaars met elkaar gemeen hebben.

10u35: Muzikaal intermezzo*

10u45: pauze     

11u15: Over ‘wilde romantiek’
FRANCIS SMETS (kunstfilosoof)

De romantische mens is niet dood, maar leeft in ieder van ons. Als een verlangen naar een oceanisch, spontaan religieus gevoel. Durven we deze romantische mens nog een plaats geven? Kunst biedt een toegang, Francis Smets getuigt, ook uit eigen ervaring.

11u50: Muzikaal intermezzo*

12u00: Participatieproject/videoproject ‘Moving Identity’ ( 2019-2021)
ILKE DE VRIES, TOM OP DE BEECK en LUCIA SPILLEBEEN (Videokunstenaar en participanten)  

Intensief samenwerkingsproces tussen een kunstenaar en vijf participanten, die met een iPad zelf hun dagelijks leven filmden. Het resultaat biedt een inzicht in de creatieve manieren die mensen vinden om met hun psychische kwetsbaarheid om te gaan.

12u35: Muzikaal intermezzo*

12u45: Lunch

14u00:   Geleid bezoek aan de tentoonstelling

*Muzikanten: CLAUDIA CORNELIS (piano), ELS ROLAND (cello), KRISTIEN ROLAND (viool)
 

Praktisch

Het symposium gaat door op vrijdag 16 september in zaal De Leuzze, Congrescentrum De Kleiput (UPC Duffel, Stationstraat 22c, 2570 Duffel)
 

Inschrijven symposium

Inschrijven kan (ten laatste op dinsdag 6 september 2022) via onderstaande knop.  Uw deelname is pas definitief na betaling.

Deelname aan het symposium kost € 75 (€ 25 voor studenten), te storten op rekening IBAN 13 0014 4496 4439 met vermelding van “naam” en “inschrijving symposium 16 september 2022”.

Accreditering is aangevraagd.