Het verhaal van Jana Vermeulen

Verpleegkundige

"Ik stemde in stagementor te worden,

omdat ik me herinner hoe het is om stagiaire te zijn" 

Tijdens mijn stage in 2015 nam ik deel aan een leerzorgcentrum (LZC) op Stemming 1. Het was de eerste keer dat dit werd georganiseerd binnen ons ziekenhuis en het was dus een hele aanpassing, zowel voor ons als student als voor het team. De bedoeling van het leerzorgcentrum was dat we volledig zouden meewerken met de sociotherapeuten, ieder met onze eigen verantwoordelijkheden. Op die manier leerden we om meer zelfstandig te werken en konden we na deze stage onmiddellijk in het werkveld terecht komen. We hadden de opdracht gekregen om een verbeterproject uit te werken voor de afdeling en ook een theoretisch luik te doen voor onze bachelorproef. Ik kan uit deze ervaring besluiten dat dit een geweldige manier is om voorbereid te worden op het echte werk als sociotherapeut. Het was een topervaring!

Na mijn studies kreeg ik een tijdelijk contract en na de geboorte van mijn dochtertje werd dit een vast contract. Ik ben tijdelijk begonnen op de resocialisatieafdeling Dynamo en na enkele maanden vervangen op Stemming 1 kon ik terug naar Dynamo, deze keer met een vast contract. Ik heb hier ook mijn ding gevonden. De verscheidenheid in populatie spreekt mij enorm aan. Het leuk team is natuurlijk een zeer aangename bijkomstigheid. Tijdens deze periode heb ik de opleiding Systematisch Rehabilitatie gericht Handelen (SRH) gevolgd. SRH is de manier van werken op Dynamo en stelt de herstelvisie centraal.

Intussen vroeg mijn hoofdverantwoordelijke mij om stagementor te worden, waar ik onmiddellijk volmondig ja op antwoordde. Aangezien ik nog altijd goed weet wat het is om student te zijn vond ik het heel belangrijk om dit te doen. Ik probeer als mentor altijd heel open en eerlijk te communiceren naar mijn studenten zodat ze een goed proces kunnen doorlopen.

Na een tijd te werken als sociotherapeut begon het bij mij te kriebelen om te proeven van het leven als hoofdverantwoordelijke. Omdat ik niet onmiddellijk in het diepe wou springen heb ik de kans gekregen om een traject te doorlopen als adjunct hoofdverantwoordelijke. Ik werd dus vervangen op Dynamo zodat ik zes maanden kon meelopen met een hoofdverantwoordelijke van een andere afdeling. Zo kon ik vooral rustig mijn keuze maken of ik deze job nu al wil of niet. Binnen dit traject heb ik één week meegelopen op Spinnaker 1, één week op Cepos en dan de verdere zes maanden op Stemming 2. Voor mij was dit een ideaal programma. Hierdoor wist ik dat de job van hoofdverantwoordelijke echt iets is voor mij. Maar nu nog niet. Ik doe de job als sociotherapeut nog te graag om het intensieve contact met de patiënten op te geven. Maar ik ben er zeker van dat ik er ooit wel klaar voor zal zijn. Dankzij dit traject heb ik heel veel bijgeleerd op beleidsmatig vlak wat altijd een meerwaarde is als sociotherapeut. Wel blijf ik lid van enkele werkgroepen zoals het EMV (Elektronisch Medicatie Dossier), crisishantering en natuurlijk de studentenwerking binnen het ziekenhuis.